Sosy i dressingi
Dressingi i sosy na bazie oleju lnianego i twarogu będące podstawą diety ubogacają jej wartości żywieniowe poprzez zwiększenie wartości odżywczej surowego jedzenia podawanego w diecie w godzinach południowych przed obiadem. Istotne jest również urozmaicenie smakowe spożywanych posiłków.
Dressing podstawowy
Składniki:
- 3-4 łyżki oleju lnianego
- sok z połówki cytryny
- pół łyżeczki miodu
- pół łyżeczki musztardy Dijon
- sól i pieprz do smaku
Wykonanie:
Do oleju dodać miód, musztardę, sól, pieprz i mocno roztrzepać trzepaczką do sosów. Na końcu dodoać sok z cytryny i ponownie mocno wymieszać. Jest to podstawowy sos do sałat.
Dressing do sałatek z serem
Składniki:
- 2-3 łyżki oleju lnianego
- 2-3 łyżki kefiru lub jogurtu, mleka
- 2 łyżki twarogu
- pół łyżki soku z cytryny
- pół łyżeczki musztardy
- sól, pieprz do smaku
- zioła do smaku: natka pietruszka, koperek, majeranek, bazylia (wszelkie dodatki występujące sezonowo)
Wykonanie:
Do oleju dodajemy kefir, przyprawy, cytrynę, musztardę, sól, pieprz i dokładnie miksujemy. Dokładamy ser i zioła i ponownie miksujemy do uzyskania aksamitnej konsystencji.
Dressing bananowy
Składniki:
- 2-3 łyżki oleju lnianego
- 2-3 łyżki kefiru lub jogurtu, mleka
- 2 łyżki twarogu
- pół łyżki soku z cytryny
- pół łyżeczki musztardy
- sól, pieprz do smaku
- pół banana
- łyżeczka miodu
Wykonanie:
Do oleju dodajemy kefir, cytrynę, miód, musztardę, sól, pieprz i dokładnie miksujemy. Dokładamy ser i banana i ponownie miksujemy do uzyskania aksamitnej konsystencji.